Hoppa till innehåll
Anmälan till vårens kurser har öppnat! We use Google to translate this website. We do not take responsibility for possible mistranslations. If you have any questions, please contact info@ha.ax.

Studerandekåren SkÅHla en stor del av Cathrines studieliv

Cathrine Nybacka studerar sitt tredje år på Hospitality Management-programmet, är ordförande i studerandekåren SkÅHla och engagerad i de flesta evenemang som anordnas för högskolestuderande på Åland.

Men att det skulle bli Åland och Hospitality Management var inget Cathrine räknat med efter sin högskoleförberedande yrkesgymnasieutbildning. Först skulle hon jobba och resa lite innan planen var att fördjupa sina studier och vidareutbilda sig till socionom.

Resorna ledde henne till Åland

Två års jobb och fyra resor, till Australien och Nya Zeeland, väckte Cathrines intresse för att utbilda sig inom turism. När det var dags att söka rekommenderade en släkting, som tidigare pluggat Hospitality Management, Högskolan på Åland.

– Nu i efterhand har utbildningen även gett mig ett större intresse för restaurangbranschen och i somras jobbade jag på en av de lokala krogarna här på ön. Så man kan säga att det hänt en del.

Första gången på Åland

När Cathrine kom med flyttlasset var det första gången hon satte sin fot på Åland.

– Jag hade aldrig varit här innan och kände ingen härifrån. Det var ganska speciellt att med hjälp av Google maps hitta till min nya lägenhet där jag möttes av min hyresvärd på trappan.

Nära till skolan

Det var genom Facebookgruppen ”Bostäder på Åland” som Cathrine hittade en rymlig tvåa 3 km från centrum. Lägenheten hyr hon av en privatperson för 600 € i månaden.

– Det känns som en ganska normal hyra här i området med tanke på lägenhetens storlek och skick. Men jag hade nog kunnat hitta billigare om jag velat bo mindre.

Inte så annorlunda mot Österbotten

Innan Cathrine flyttade till Åland för att plugga visste hon inte så mycket om ön men nu snart tre år in kan hon konstatera att det är ganska likt hennes hemtrakter i Österbotten.

– Det är litet, alla känner alla och människor är trevliga. Det är lite som hemma.

Litenheten har sina fördelar

Precis som många andra studerande nämner Cathrine litenheten som en av Högskolan på Ålands största fördelar.

– Vi är inte så många studerande och sammanhållningen i skolan är bra. Man känner igen de flesta och har hunnit bli mycket bekant med de som kommer på evenemang. Även lärarna är lätta att få tag på och man får snabbt svar om man har några frågor.

Stor variation mellan kurser

Utbildningens schemalagda timmar varierar mycket från kurs till kurs och består mestadels av föreläsningar följt av uppgifter som man kan välja att göra på plats eller hemma. Förra hösten hade Cathrine närmare 40 h i veckan schemalagt medan hon den här hösten haft ca. 16 h i veckan.

– Vi har haft mest inlämningsuppgifter men vissa kurser har haft både tentor och inlämningsuppgifter.

Hittade vänner via SkÅHla

Som ny på Åland kände Cathrine ingen men försökte vara med på så många evenemang som möjligt för att lära känna nya människor.

– Jag var rätt blyg men blev tidigt medlurad i SkÅHlas styrelse av en annan österbottning. Där hittade jag snabbt nya vänner samtidigt som jag fick lära mig hur kåren fungerade.

Sommaråland vs. Vinteråland

De som precis som Cathrine bott ett helt år eller mer på Åland vet att det är stor skillnad mellan sommaren och vintern. Under sommaren är tempot högt med mycket turister och evenemang medan det på vintern är lugnt. Men det är inget som stör henne.

– Jag gillar den fartfyllda sommaren men tycker det är skönt att vintern är lite lugnare. Då hinner jag ladda batterierna och fokusera mer på plugget.

Under coronapandemins hårda restriktioner anordnades inga fysiska evenemang och istället bjöd Cathrine hem kompisar för att baka, laga middag eller spela spel.

Nytändning efter corona

Efter de lättade restriktionerna har studielivet fått en nytändning och som medlem samt ordförande i studerandekåren har det nu funnits gott om evenemang att planera eller delta i.

– Den här hösten har vi eller någon av de andra föreningarna på högskolan ordnat evenemang ungefär varannan vecka. Vi har haft flera mindre pub-, spel- och sykvällar men också några större sitzar.

Evenemang som lockar

Vid mindre evenemang brukar uppslutningen variera mellan 15-30 personer medan större sitzar lockat ungefär 50-60 personer. Ett av de populäraste evenemangen är dock Insparken, då nya studerande delas in i lag och samlar poäng genom att utföra olika uppdrag på stan.

– Under insparken börjar vi med en gemensam lunch innan varje studerande får varsin sopsäck och karta över uppgifternas olika stationer. På kvällen har vi sen en gemensam prisutdelning och efterfest på någon av de lokala krogarna.

SkÅHlas största evenemang utöver insparken är den s.k. ÅlRundan. Då träffas studerande från Åland, Finland och Sverige på en åländsk barrunda. Barrundan som besöks av hundratals personer är även öppen för ålänningar som inte studerar på högskolan och brukar vara mycket populär.

– Vi hoppas att vi kan arrangera ÅlRundan 2022 och har redan varit i kontakt med flera av stadens krögare.

Kåren är öppen för alla

Just nu är det gratis att gå med i studerandekåren SkÅHla. Kåren är öppen för alla studerande vid högskolan och medlemmar får bland annat rabatter via studiekortet Frank som gäller i hela Finland.

– Alla som vill kan engagera sig i kåren, styrelsen träffas en gång i veckan eller varannan vecka. Vi har också en planeringsgrupp för evenemang som ses lite oftare. Om du är intresserad av att komma med är det bara att prata med någon i styrelsen, skriva till oss via sociala medier eller skicka ett mejl.

Kontakten med andra föreningar

Utöver samarbetet med de två studentföreningarna på Åland har SkÅHla även samarbetat med föreningar i Åbo, Helsingfors och Vasa.

– Vi hjälper varandra med olika evenemang och marknadsföringen kring dem men hjälper också till att planera resorna till de olika eventen.

Studeranderösten

Studerandekåren anordnar inte bara evenemang utan sköter också kontakten mellan studerande och personal på skolan.

– Om man har några önskemål eller klagomål kan man vända sig till oss på SkÅHla så tar vi upp det med de ansvariga på skolan. Det kan vara både små och stora saker. Nu senast framförde vi ett önskemål om snabbare tekokare i studeranderummen men för lite känsligare ärenden har vi två representanter med tystnadsplikt som man kan prata med.

Fler artiklar