Hoppa till innehåll
Anmälan till vårens kurser har öppnat! We use Google to translate this website. We do not take responsibility for possible mistranslations. If you have any questions, please contact info@ha.ax.

”Det är aldrig för sent att studera!”

Sandra Rusinova är 38 år och studerar företagsekonomi på Högskolan på Åland. I sitt hemland arbetade hon som barnträdgårdslärare men kände att hon ville byta karriär. Efter några kurser inom försäljning – och kundservice, e-handel och digital marknadsföring samt affärsverksamhet bestämde hon sig att söka till högskolan för vidare studier.

Sandra kände inga hinder för ansöka till högskolan. Hon uppskattar vilka möjligheter vi har här för att studera. I många andra länder är det svårt att studera då studie -och terminsavgifterna är höga.

Sandra arbetar lite extra på sidan om sina studier. Första året ansåg hon som väldigt intensivt i skolan och då var det svårt att hinna med arbete på sidan om, men andra året gick det redan bättre att kombinera arbete med studier. I dagsläget arbetar hon för ett redovisningsföretag.

Sandra vill uppmuntra också äldre människor att ansöka till Högskolan på Åland. Det är aldrig för sent att skaffa sig nya erfarenheter eller byta karriär! Man behöver inte vara rädd för nya utmaningar.

Som äldre studerande tycker Sandra att hennes livserfarenhet har varit en fördel i studierna. Den svåraste utmaningen har varit språket.

 

Berätta lite om dig själv.

– Jag heter Sandra Rusinova och är 38 år. Jag utvecklar mig hela tiden, jag gillar att lära mig nya saker, jag är tålmodig, jag gillar rättvisa saker, jag är intresserad av nya möjligheter och upplevelser. Jag är stark i min karaktär, envis, förstående och hjälpsam. Före jag började studera gick jag på flera kurser, har utvecklat mig samtidigt som jag har jobbat i restaurangbransch. Men i mitt land har jag jobbat som daghemslärare.

Vad var det som fick dig att ansöka till HÅ?

– Först vill jag säga att här på Åland är det bara att studera utan att betala studieavgifter. Så passa på att ta emot utbildningsmöjligheten, den är gratis. Jag uppskattar detta för att många andra länder har inte såna möjligheter. Folk betalar jättehöga summor för att studera på högskola. Jag sökte till Högskolan på Åland för jag ville byta karriär. Jag gick en affärsverksamhetskurs före jag sökte till högskolans program företagsekonomi och efter kursen förstod jag at jag vill utbilda mig vidare inom ett sånt området.

Kände du något hinder för att ansöka?

– Nej, jag har inte haft något hinder.

Hur kände du att det var att kombinera studier och jobb?

– Första året var det jättesvårt för mig att kombinera studier och jobb. När man studerar heltid tar studierna jättemycket tid. Nu under andra året är det är lite bättre och jag kan jobba lite extra.

Vilka fördelar har du känt med att vara vuxenstuderande?

-Det första jag tänker på är livserfarenheten.

Vad har varit största utmaningen med att studera på HÅ?

-Språket, det är fortfarande den största utmaningen för mig.

När har du tänkt ta examen och hur ser dina framtidsplaner ut?

– Jag har inte tänkt på examensarbetet ännu men det blir inom det närmsta året.

Vad skulle du rekommendera till andra vuxna som vill börja studera på högskolan?

-Våga anta nya utmaningar! Ge inte upp inför svårigheter! Det är aldrig för sent att skaffa nya erfarenheter eller byta karriär! Om andra kan så kan jag också!

 

Texten är skriven av Johanna Malm, Madeleine Bergman och Helen Talviste på kursen ”strategisk kommunikation och digital marknadsföring”.

Fler artiklar

Er nya vicerektor här hej!

Jag heter Bettina Brantberg-Ahlfors och är ny vicerektor på högskolan. Som vicerektor leder jag arbetet på utbildningsprogrammen företagsekonomi, Hospitality Management och sjukskötare. Jag har kontakt…
Läs mer