Hoppa till innehåll
Anmälan till vårens kurser har öppnat! We use Google to translate this website. We do not take responsibility for possible mistranslations. If you have any questions, please contact info@ha.ax.

Utbytesstuderande Lara trivs på Åland

Lara Butz

I mitten av augusti kom utbytestuderande Lara Butz till Högskolan på Åland från Stralsund i Tyskland. Nu har hon varit på Åland i sju månader och om ytterligare två månader är utbytesåret på Åland över.

-Tiden här har varit bra, men förstås har den påverkats av coronaläget. Jag har mest studerat på distans. Men det har också varit väldigt avslappnat att studera på det sättet.

De senaste månaderna har studerandekåren SkÅHlas aktiviteter kommit igång igen.

-Jag tror jag har varit på alla de evenemangen. Det har varit det bästa sättet för mig att skaffa vänner. Det är ungefär samma studerande som kommer på alla SkÅHlas evenemang så efter ett tag lär man känna varandra bra.

En av orsakerna till att Lara kom till Åland var för att lära sig bättre svenska.

-Jag har studerat svenska på universitetet i Stralsund och tycker om Skandinavien och speciellt området runt Östersjön. Så målet med mitt år här är att jag ska lära mig mer svenska, sa Lara i augusti ifjol.

Nu genomför vi intervjun helt på svenska och Lara pratar riktigt bra svenska

-Ja, det går bättre och bättre med svenskan. Bäst lär jag mig svenska när jag lyssnar på föreläsningar och så pratar jag bara svenska med min tutor. I april ska jag dessutom skriva prov i svenska på Medis.

Var öppen

Och just att lära sig språket som pratas där man är utbytesstuderande är det tips som Lara vill skicka med till den som funderar på ett utbytesår.

-Bara man lär sig enkla ord som “hej”, “ja”, “nej” och “hur mår du” så kan man prata lite med människor man träffar och de blir jätteglada. Jag har mött flera personer på gatan som har känt igen mig och börjat prata igen, efter att jag har pratat lite svenska med dem förut, berättar Lara.

Hon tipsar också om att vara öppen och villig att anpassa sig som utbytesstuderande.

Vill se mer av Åland

Lara konstaterar att Tyskland och Åland till mångt och mycket är väldigt lika varandra.

-Men jag har lärt mig att äta lunch mycket tidigare. I Tyskland äter vi mellan 13 och 14 på eftermiddagen. Och fika har vi inte hos oss. Den traditionen kommer jag nog att ta med mig hem, och fika med familjen.

Innan Lara åker tillbaka till Tyskland vill hon hinna se mer av Åland och speciellt skärgården.

-Jag har bara en kurs kvar innan jag åker så då får jag mer tid till att åka runt med vänner som har bil. Mina föräldrar kommer också hit och då ska vi besöka skärgården.

Till sist, vad tycker Lara är det bästa hittills med sin utbytestid på Åland?

-Det bästa är nog lugnet, naturen och miljön, i kombination med att kunna uppleva lite mera fart och fläkt och gå på nattklubb. Man får lite av allt här.