Sjukskötare – Ledarskap och hälsovårdsadministration

Kurskod VA223211
Studiepoäng 5
Lärandemål

Personcentrering samt Etik och professionalitet i vården
– redogöra för ledarskapets grunder; ledarstilar, ideologier
– beskriva miljöns och kulturens inkl. arbetarskyddets betydelse ur medarbetares och ledares perspektiv (social hållbarhet)
– förklara vårdledarskapets etik och ge exempel på ledarskap med fokus på medarbetare och god omvårdnad (personcentrerat ledarskap och social hållbarhet)

Ledarskap och företagande
– försvara val av olika administrativa redskap som används i omvårdnaden (såsom digitala journaler, avvikelserapporteringar, skattningar, kostbeställning, tidbokning mm)
– redogöra för etablerade teorier och modeller för ledarskap och organisation samt likheter och skillnader mellan privat och offentligt organiserad vård
– identifiera betydelsen av grupprocesser, roller, genus, kulturell kompetens, teamarbete, delegering och förebyggande arbete för medarbetare och ledare (social hållbarhet)
– utveckla kunskaper om gruppdynamik och konflikthantering
– känna till möjligheter till karriärutveckling för sjukskötare

Evidensbaserat arbete och beslutsfattande
– identifiera strategier för att initiera och leda förändringsarbete inom vårdområdet

Verksamhetsområden inom social och hälsovård
– redogöra för lagar, styrdokument och riktlinjer samt forskning som är relevant för sjukskötarens ledarskap liksom hur hållbarhetsprinciperna och utvecklingsmålen beaktas och är en del av vårdverksamheten
– redogöra för hälsopolitiska mål relaterat till hälsoekonomi och hållbar utveckling, administrativa redskap samt

Kvalitet och säkerhet inom social- och hälsovård
– redogöra för sambandet kvalitet, resurser, effektivitet och säkerhet

Innehåll

Personcentrerat förhållningssätt ur ett ledarskapsperspektiv. Ledarskapets grunder och teori. Ledningsprinciper och metoder. Chefskap och ledarskap. Organisation och politisk administrativ styrning av hälso- och sjukvård (offentlig och privat sektor). Administrativa strukturer (organisationstyper och arbetsfördelning) samt administrativa processer (planering, prioritering, beslutsfattande, organisering och utvärdering). Hälsoekonomi. Hållbar utveckling i vårdarbetet. Rättigheter och skyldigheter som sjukskötare – som arbetstagare och i arbetsledande funktion. Delegering. Vårdledarskapets etik. Arbetarskydd.
Sociologi; fördjupning i gruppdynamik och konflikthantering inom teamet. Reflektion över team/grupparbete ur ett ledarskapsperspektiv. Att genomföra förändringsarbete ur ett ledarskapsperspektiv.

Närvaro

Obligatorisk närvaro i samband med introduktion till kursen, under seminarier och grupparbeten och basgruppshandledning.

Vitsordsskala

1-5 (för betygssättning)

Ämnesområde

Vård

Utbildningsprogram

Utbildningsprogrammet för social- och hälsovård

Examination

Bedömningskriterier
Tillfredsställande insikter (1-2) förutsätter att den studerande har kunskaper i enlighet med lärandemålen i kursen – se ovan Lärandemål.

Goda insikter (3-4) förutsätter att den studerande har kunskaper av sådan kvalitet att det är rimligt att anta att hen har förutsättningar att på god nivå uppfylla lärandemålen i kursen:

Personcentrering samt Etik och professionalitet i vården
– reflektera över ledarskapets grunder; ledarstilar, ideologier
– illustrera vilken betydelse miljö och kultur inkl. arbetarskydd har ur medarbetares och ledares perspektiv (social hållbarhet)
– urskilja (uppfatta/upptäcka) vad är vårdledarskapets etik och vad är ledarskap med fokus på medarbetare och god omvårdnad är (personcentrerat ledarskap och social hållbarhet)

Ledarskap och företagande
– differentiera val av administrativa redskap som används i omvårdnaden (såsom digitala journaler, avvikelserapporteringar, skattningar, kostbeställning, tidbokning mm)
– identifiera etablerade teorier och modeller för ledarskap och organisation
–reflektera över betydelsen av grupprocesser, roller, genus, kulturell kompetens, teamarbete, delegering och förebyggande arbete för medarbetare och ledare (social hållbarhet)
– tillämpa kunskaper i/om gruppdynamik och konflikthantering för att stödja och ta ställning som ledare
– identifiera möjligheter till karriärutveckling för sjukskötare

Evidensbaserat arbete och beslutsfattande
–differentiera strategier för att initiera och leda förändringsarbete inom vårdområdet

Verksamhetsområden inom social och hälsovård
– diskutera lagar, styrdokument och riktlinjer samt forskning som är relevant för sjukskötarens ledarskap liksom hur hållbarhetsprinciperna och utvecklingsmålen beaktas och är en del av vårdverksamheten
– identifiera hälsopolitiska mål relaterat till hälsoekonomi och hållbar utveckling, administrativa redskap samt likheter och skillnader mellan privat och offentlig vård

Kvalitet och säkerhet inom social- och hälsovård
– upptäcka och belysa sambandet kvalitet, resurser, effektivitet och säkerhet

Utmärkta insikter (5) förutsätter att den studerande har kunskaper av utmärkt kvalitet och uppfyller med mycket god marginal de lärandemål som är uppställda för kursen:
Personcentrering samt Etik och professionalitet i vården
– jämföra ledarskapets grunder; ledarstilar, ideologier
– argumentera för vilken betydelse miljöns och kulturens inkl. arbetarskyddets betydelse har ur medarbetares och ledares perspektiv (social hållbarhet)
– komma fram till vad innebär vårdledarskapets etik och vad är ledarskap med fokus på medarbetare och god omvårdnad (personcentrerat ledarskap och social hållbarhet)

Ledarskap och företagande
– ta ställning till administrativa redskap som används i omvårdnaden (såsom digitala journaler, avvikelserapporteringar, skattningar, kostbeställning, tidbokning mm)
– ta ställning till etablerade teorier och modeller för ledarskap och organisation
–motivera betydelsen av grupprocesser, roller, genus, kulturell kompetens, teamarbete, delegering och förebyggande arbete för medarbetare och ledare (social hållbarhet)
– jämföra kunskaper i/om gruppdynamik och konflikthantering för att stödja och ta ställning som ledare
– ta ställning till möjligheter till karriärutveckling för sjukskötare

Evidensbaserat arbete och beslutsfattande
– motivera strategier för att initiera och leda förändringsarbete inom vårdområdet

Verksamhetsområden inom social och hälsovård
–motivera lagar, styrdokument och riktlinjer samt forskning som är relevant för sjukskötarens ledarskap liksom hur hållbarhetsprinciperna och utvecklingsmålen beaktas och är en del av vårdverksamheten
– ta ställning till hälsopolitiska mål relaterat till hälsoekonomi och hållbar utveckling, administrativa redskap samt likheter och skillnader mellan privat och offentlig vård

Kvalitet och säkerhet inom social- och hälsovård
– diskutera sambandet kvalitet, resurser, effektivitet och säkerhet

Kurslitteratur och studiematerial

Andersson, T., Crevani, L., Eriksson-Zetterquist, U. & Tengblad, S. (2020). Chefskap, ledarskap och medarbetarskap. Studentlitteratur.

Benner, P. (2001, äldre upplaga kan användas). From Novice to Expert. Prentice Hall. Kapitel: The Dreyfus Model of Skill Acquisition Applied to Nursing; Effective Management of Rapidly Changing Situations.

Ingstad, K. (2015). Sociologi för sjuksköterskor. Studentlitteratur.

Artikelsamling

Aktuell lagstiftning

Förkunskaper

Godkänt vitsord i Omvårdnad som profession och vetenskap

Dokumentering

Kursvitsord noteras i studiekort. Vitsordsskala 1-5. Vid validering används vitsordet Godkänd.

Arbetsformer

Introduktionsfilmer/-föreläsningar inspelade åtföljda av annat material i classroom (Flippat klassrum) och temadiskussioner i klass . Basgruppsarbete. Handledning. Seminarier.

Utskriven 26 april 2024 kl 05:50